Història

Història de Justícia i Pau

Justícia i Pau de Barcelona va ser creada l’any 1968, com una manera de respondre i concretar a casa nostra la mateixa iniciativa del Papa Pau VI, el qual, com a fruit, del Concili vaticà II (1962-1965) havia creat l’any 1967 un organisme eclesial dedicat a vetllar pels drets humans. Alhora, amb la creació de la comissió de Justícia i Pau a Barcelona, es pretenia aplegar i reforçar totes les accions ja existents a la diòcesis en defensa del drets humans i la pau.

En els seus primers anys d’existència, en temps de la dictadura, Justícia i Pau tingué com a prioritat la promoció dels drets humans al nostre país i, entre d’altres accions, va encapçalar una campanya contra la pena de mort i va protestar davant dels casos de tortures i actuacions policials absuives, cosa que li va comportar un processament al Tribunal d’Ordre Públic

Justícia i Pau celebra el seu 40è aniversari (1968-2008)

Enguany, l’ONG Justícia i Pau compleix quaranta anys de treball en favor dels drets humans, la justícia social i cultura de pau. Per aquest motiu, s’han organitzat diferents actes de celebració, del 27 al 29 de març, a Barcelona.

· ACTE INSTITUCIONAL

En primer lloc, el 27 de març, a les 18 h, es farà un acte institucional al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en què intervindran Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació Cultura de Pau; Sr. Joan Saura, conseller de d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya; el cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu (vegeu invitació).

· JORNADES

En segon lloc, el 28 i 29 de març es faran les jornades Arrels culturals, econòmiques i socials del consumisme. És possible una societat no consumista?, al Centre d’estudis Cristianisme i Justícia, a Barcelona (vegeu programa).

· CELEBRACIÓ FESTIVA

En tercer i últim lloc, el 29 de març a la tarda es presentarà el llibre Quaranta anys de Justícia i Pau (1968-2008) i es projectarà un documental sobre els 40 anys de l’entitat (vegeu programa).